Read-a-thons sunt poate scuza cea mai bună să citești un volum mare de pagini într-un ritm competitiv, așa că nu trebuie să ne simțim exclusi din maratoane, triatloane, swimathons etc, deoarece avem competițiile proprii.

Am avut plăcuta surpriză ca anul trecut să descopăr existența unor serii de ”Read-a-thons” în rândul booktuberilor, toate organizate extrem de minuțios, în mai multe perioade ale anului (lista completă si calendarul pentru 2017 vor fi găsite aici).keep-calm

În cadrul unui Read-a-thon, comunitatea cititorilor avizi are ocazia să se ”reunească„ într-un eveniment prin care aceștia sunt invitați să citească cât mai mult cu putință. Acestea fie au o tematică anume, fie cititorul este lăsat să își aleagă lectura dorită, totul pe o perioada predefinită în care se vor consuma intens pagini întregi.

Cum maratoanele nu sunt chiar o plimbare scurtă prin parc, nici Read-a-thons nu sunt simple lecturi. Așadar iată câteva sfaturi dacă în perioada următoare vei dori să participi într-un astfel de eveniment:

  1. Planifică în avans! Dacă știi deja care este viteza ta de lectură și cât vei putea citi într-o anumită perioadă de timp, îți vei putea stabili o serie de obiective. Setează obiective realiste și nu te stresa să îndeplinești un număr uriaș de cărți citite. Până la urmă facem asta din plăcere.
  2. Când îți stabilești lista de cărți „de citit„ asigura-te că ai o selecție variată la îndemână. Se întâmplă ca o carte să îți încetinească ritmul, sau să îți pierzi interesul după câteva capitole. Așadar, switch things up  cu o altă carte care știi singur că îți va stârni interesul. Regulile sunt flexibile…sau făcute să fie încălcate.
  3. Amintește-ți să mănânci. Dacă timpul îți permite să dedici câteva ore bune cititului pentru astfel de evenimente ți mai ales dacă știi că ai tendința să uiți de lumea exterioară atunci când o carte te-a învăluit cu totul, încearcă să ai la îndemână apa, ceai, cafea, gustări, să-ți reamintească să nu uiți si de nevoile elementare. Și în plus, chiar nu vrei să pierzi timpul gătind când ai putea citi (Duh 😀 ).
  4. Nu fii prea dur cu tine. Alții pot avea un ritm mai rapid în a citi sau mai mult timp la dispoziție, așa că nu compara rezultatele tale cu ale altora. (PS: fiecare Read-a-thone are de cele mai multe ori o pagina speciala, un canal de YouTube, grup pe Facebook special ca să te integreze în comunitate și să te încurajeze să citești cât mai mult).
  5. Limitează factorii externi care îți pot distrage atenția. Aici includem televizor, internet sau orice altă sursă. Gasește un loc liniștit și have fun!
  6. Lecturi scurte sau romane grafice.Pentru Read-a-thons pe perioade scurte de timp alege cărți mai puțin intimidante în numărul de pagini, serii mai scurte care îți vor da o satisfacție suplimentară când vei vedea ce ușor le parcurgi.
  7. Enjoy it! Cea mai importantă regulă este pur și simplu să te bucuri de astfel de Read-a-thons. Comunică cu cei care se implică la rândul lor, află ce cărți au citit, ce i-a ajutat să citească mai mult și  bucură-te de experiență alături de ei!

Spor la citit!

One thought on “Ghid complet : Read-a-thons”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.