În 2015 am descoperit lumea thrillerelor prin Gone Girl – Gillian Flynn și am început ușor ușor să adaug mai multe cărți de genu acesta în lista lecturilor în așteptare iar cartea Înainte să adorm de S.J. Watson a fost o continuare în lumea puzzle-urilor din cărțile cu iz psihologic.inainte-sa-adorm_1_fullsize

Protagonista aceste cărți este Christine, o femeie de vârsta o doua ce suferă de amnezie. Pentru a înțelege și mai ușor ce tip de amnezie are Christine, poate vă amintiți filmul cu Adam Sandler „Primele 50 de întâlniri” în care aceasta trebuie zilnic să o recucerească pe Drew Berrymore ea uitând dimineața tot ce se întâmplase cu o zi înainte. Evident că aici avem de-a face cu un thriller psihologic și nu cu o comedie romantică, însă în momentul în care afli de problema ei, gândul te duce imediat la film.

Când voi adormi, mintea mea va șterge tot ce am făcut astăzi. Mă voi trezi mâine la fel ca în această dimineață. Gîndindu-mă ca sunt încă un copil, gandindu-mă că am toată viața înainte…

Amintirile ne definesc. Ce ai face dacă ți-ai pierde amintirile de fiecare dată când te culci? Numele, identitatea, trecutul, chiar și oamenii pe care îi iubești – toate uitate peste noapte. Și singurul om în care ai încredere poate îți spune doar jumătate de adevăr.

Bun venit în viața Christinei.

Personajul principal devine astfel un narator pe care nu te poți baza, ea neamintindu-și nimic din viața ei dintr-un anumit punct. Accidentul o face să creadă că fie este încă un copil ce traiește în casa părtinților, fie la vârsta de 20 ani fără soț, fără familie. Cartea este scrisă sub forma unui jurnal ceea ce te face mult mai ușor să simți anxietatea personajului principal și chinul de a se adapta zilnic la o viață nouă și complet necunoscută.

Încă de la prima pagină, cartea te va captiva instant. Christine se trezește în pat lângă un bărbat neunoscut, o casă necunoscută și nu în ultimul rând, o reflexie în oglindă ce nu arată aceeași femeie pe care ea o știa înainte să se trezească.

Motivul pentru care această carte nu este o simplă dramă ci un thriller psihologic este faptul că ea află că viața ei nu s-a schimbat din motivele spuse de soț sau de psihiatru. Nu voi intra în detalii pentru că nu vreau sa vă stric suspansul dar sigur vă va surpinde modul în care povestea se schimbă 180 grade până la finalul cărții.

„Înainte să adorm” a primit din partea mea 3,5* pe Goodreads pentru că deși văzusem cu mult timp în urmă ecranizarea cărții cu Nicole Kidman, nu îmi aminteam clar vinovatul dar au fost momente când simteam că acțiunea stagnează sau că boala ei devine un pic prea nerealistă. Dar este o carte pe care o recomand în special pentru puzzle-ul pe care îl oferă când tu, alături de Christine, încerci să afli ce s-a întâmplat cu adevărat.

 

 

2 thoughts on “Înainte să adorm – S.J. Watson”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.