O poveste despre o serie de povești precum cartea „ Cum încărunțește o blondă ” nu este deloc ușoară, cronicile pentru proză scurtă nefiind niciodată cele mai la îndemână, însă după ce am descoperit-o inițial pe Alice Munro și a ei colecție de proză scurtă „Prea multă fericire”, mi-am făcut curaj să mă aventurez și mai mult în acest gen. Adriana Bittel nu este doar o prozatoare ci și o cititoare înrăită, ea ocupând timp de 20 ani rolul de cronicar de carte în ziarul Formula AS și redactor gazetar pentru România Literară din 1972 până în anul 2010.

În „Cum încărunțește o blondă” veți găsi o colecție de aproximativ 30 de proze scurte cu și despre femei. Femei din diverse categorii sociale, de la femei agresate la adriana-bittel__cum-incarunteste-o-blonda-povestiri__973-50-4639-2-785334281959studente, femei ce suferă fie din dragoste fie din afecțiuni mai mult sau mai puțin grave, femei ce simt că și-au ratat viața fie profesional fie pe plan personal. Adriana Bittel reușește ca într-o lume plină de astfel de femei, fiecare cu o poveste cu o tristețe aparte, să le aducă totuși o notă ironică, un umor fin și subtil.

M-a încântat cum reușește să te transpună într-o perioadă despre care am auzit doar povești. Acțiuni ce pornesc uneori din perioada interbelică și ajung până imediat după revoluție. Unde femeile nu uită de cochetărie, unde folosesc deodorantul Rexona și „săpunul ăla bun” numai la ocaziile speciale, unde încă se ținea cont de eleganța în purtare și gesturi. Cu toate astea, Adriana Bittel nu ezită nicio clipă să arate adevărata față a acestor personaje: femeile ce dezvoltă adevărate obsesii, bărbații ce își neglijează soțiile sau din contră, devin foarte agresivi cu ele.

Sunt convinsă că dacă v-a pasionat istoria acelor vremuri sau pentru cei ce își doresc să retrăiască prin amintiri câteva frânturi de istorie a unui București vechi, vă veți bucura de miciile detalii din fiecare proză. Este o carte de stare pentru că recunosc că a trebuit să aștept momentul potrivit pentru a o citi dar în final a fost chiar o plăcere. Ba chiar mi-aș fi dorit ca anumite povești să continue, să aflu cum și-a continuat Sara viața după vizita cumplită de la Sibiu, ce s-a mai întâmplat cu femeia de serviciu care sucise mințile tuturor bărbațiilor din redacție și tot așa.

Așadar, din seria cărților cu proză scurtă, voi ce recomandări ați mai avea? Sau chiar mi-ați putea oferi sugestii depre cărți pe care ați vrea să mai citiți. Până atunci…spor la citit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.