An de an, Goodreads organizează premii pentru cele mai bune cărți ale anului în curs, pentru care sunt invitați toți utilizatorii site-ului să voteze diferitele categorii, de la cea mai buna ficțiune, cea mai bun volum de poezie, pentru copii, etc. Anul acesta nu mai puțin de 3,563,998 oameni au decis care sunt cărțile anului 2016. Așadar, vă voi prezenta fiecare categorie și cine știe, poate ne mai inspirăm pentru viitoare lecturi. (PS: titlurile le voi păstra în limba engleză deoarece majoritate nu au apucat să primească și traducerile în limba română)  :

Cea mai bună ficțiune: Truly, Madly, Guilty – Liane Moriarty 

26247008Șase adulți, trei copii simpatici și un cățeluș. Premisa pentru o viață liniștită însă poveștile acestor oameni se schimbă rapid după o simplă ieșire la grătar între vecini. În Truly, Madly, Guilty sunt înfățișate bazele vieții noastre: căsătoria, sexul, viața de părinte și prietenia. Arată modul în care vina poate expune defectele în cele mai  puternice relații, cum ceea ce noi nu spunem poate fi mai puternic decât ceea ce facem, și modul în care, uneori, în cele mai inocente momente, facem cel mai mult rău.

 

 

Cel mai bun thriller: End of Watch – Stephen King 

25526965Final spectaculos pentru trilogia celui mai bine vândut roman declarat de New York Times, care a început cu dl Mercedes (câștigător al Premiului Edgar) și Finders Keepers – În End of Watch. Diabolicul “Mercedes Killer” își conduce dușmanii la sinucidere, iar dacă Bill Hodges și Holly Gibney nu găsesc o cale să-l oprească, ei înșiși vor fi victime.

 

 

Cea mai bune ficțiune istorică: The Underground Railroad – Colson Whitehead 

30555488Cora este o sclavă pe o plantație de bumbac din Georgia. Viața este infernală pentru toți sclavii, dar mai ales pentru Cora, ea fiind proscrisă chiar printre colegii ei africani, într-o perioadă dificilă: tranziția ei de la copil la femeie. Atunci când Cezar, sosit recent din Virginia, îi spune despre calea ferată subterană, ei decid să evadeze. Dar nu totul merge conform planului inițial.

 

 

Cel mai bun roman Fantasy: Harry Potter și copilul blestemat – J.K. Rolling, John Tiffany, Jack Throne

29056083Un roman ce a făcut furori în rândul fanilor seriei Harry Potter și care de fapt este scenariul adaptat de cei trei pentru celebra piesă de teatru ce se joacă în Londra. Acțiunea se petrece cu mult după terminarea școlii, când protagoniștii sunt adulți și se pregătesc șă își trimită copiii în primii ani la Hogwards. Am citit cartea și m-a bucurat nespus să mă întorc, chiar dacă pentru puțin, în lumea Harry Potter. Dacă doriți, pot face și o cronică mai pe larg.

 

 

Cel mai bun roman de dragoste: It ends with us – Colleen Hoover 

27276318Uneori, cel care te iubește, te rănește cel mai mult. Crin nu a avut întotdeauna o viață ușoară, dar asta nu a oprit-o să lucreze din greu pentru viața pe care și-o dorește. Ea a parcurs un drum lung dintr-un oraș mic din Maine, până în Boston unde și a început propria afacere. Atunci când se simte o scânteie pentru un neurochirurg numit Ryle Kincaid, totul în viața lui Lily pare dintr-o dată aproape prea frumos ca să fie adevărat.

Am mai citit doar Ugly Love și Maybe Someday de Colleen Hoover și mi-au părut lecturi ușoare și plăcute. Nimic exagerat de siropos sau în stilul lui Danielle Steel ci numai bun pentru momentele de „am chef să citesc ceva ușor”.

 

Cel mai bun Science Fiction: Morning Star – Pierce Brown

18966806Trilogia Red Rising Star își anunță finalul prin romanul Morning Star. Volumul Golden Son a schimbat cu totul acțiunea și a dus povestea lui Darrow la un alt nivel. Darrow este un Red, un membru al celei mai mici caste în societate cu coduri de culori a viitorului. Ca și colegii lui, Reds, el lucrează toată ziua, crezând că el și poporul lui pregătesc suprafața planetei Marte pentru generațiile viitoare. Mai mult voi incerca să nu stric povestea pentru cei ce încă nu au început seria.

 

 

Cel mai bun horror: The Fireman – Joe Hill

25816688Declarat de New York Times drept cel mai bine vandut autor al cărții NOS4A2 și Heart-Shaped Box, Joe Hill vine cu un roman înfricoșător despre o pandemie la nivel mondial de combustie spontană, care amenință să reducă civilizația la cenușă iar o bandă de eroi luptă să-o salveze, condusă de un om puternic și enigmatic cunoscut sub numele de the Fireman.

 

 

Cea mai bună carte umoristică: The Girl with the Lower Back Tattoo – Amy Schumer

29405093Câștigătoare a unui premiu Emmy,  actrita, scriitoarea și vedeta showului Inside Amy Schumer și Trainwreck a cucerit lumea divertismentului cu amestecul ei câștigător de umor inteligent (?) și satiric, plin de remarci sarcastice. Acum, Amy Schumer a scris o colecție amuzantă de eseuri extrem de personale despre percepția ei asupra showbiz-ului și nu numai.

Personal nu prea agreez umor ei dar hey…există ceva pentru toate gusturile.

 

Cea mai bună non-ficțiune: Hamilton: The Revolution – Lin-Manuel Miranda, Jeremy McCarter

26200563Revolutionarul muzical Hamilton este la fel de revoluționar ca personajul principal al lui al lui Lin-Manuel Miranda, un copilul sărac din Caraibe, care a luptat pe front britanic, a apărat Constituția, și a ajutat la fondarea Statelor Unite ale Americii. Prin fuziunea de hip-hop, pop, R & B, precum și cele mai bune tradiții ale teatrului, acest spectacol extinde sunetul de pe Broadway și susține originile țării pentru o nouă generație diversă.

 

Cea mai bun autobiografie/memorii: When Breath Becomes Air – Paul Kalanithi, Abraham Verghese (Foreword)

25614898La vârsta de treizeci și șase, pe punctul de a finaliza un deceniu ca neurochirurg, Paul Kalanithi a fost diagnosticat cu cancer pulmonar inoperabil. Într-o zi, el este un medic ce îi vindecă pe cei ce se luptă cu moartea, în următoarea el devine un pacient ce luptă să trăiască. Cartea conține cronicile de transformare a lui Kalanithi de la un student la medicină într-un neurochirurg care lucrează în centrul identității umane – creierul – și în cele din urmă într-un pacient.

 

 

Cea mai bună carte de istorie sau biografie: Leonard: My Fifty-Year Friendship with a Remarkable Man – William Shatner, David Fisher

25819509Leonard Nimoy și William Shatner au început mai întâi căi ca actori pe platourile de filmare pentru The Man from U.N.C.L.E. Nici nu au știut că pentru următoarele lor roluri, într-o nouă serie de televiziune science-fiction, viața lor se va modela în moduri de nebănuit. În șaptezeci și nouă de episoade de televiziune și șase filme de lung metraj, au ajuns să se cunoască mai mult decât cei mai mulți prieteni ar putea vreodată. O biografie despre o frumoasă poveste de prietenie.

 

 

Cea mai bună carte despre știință sau tehnologie: Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are? – Frans de Waal

26530322Ce separă mintea umană de cea a unui animal? Poate crezi că e abilitatea ta de a crea instrumente, sentimentul de sine, sau înțelegerea trecutului și viitorului-toate acestea sunt trăsăturile care ne-au ajutat să ne definim ca specie proeminenta planetei. Dar, în ultimele decenii, aceste afirmații au erodat, sau chiar a fost infirmate pur și simplu, printr-o revoluție în studiul cunoașterii animale. Elefanți care clasifică oamenii în funcție de vârstă, sex și limbă; sau Ayumu, tanarul cimpanzeu de sex masculin de la Universitatea din Kyoto a cărui memorie o pune cea a oamenilor la respect. Pe baza unor cercetări care implică ciori, delfini, papagali, oi, viespi, lilieci, balene, și, desigur, cimpanzei, Frans de Waal explorează profunzimea inteligenței animalelor.

 

Cea mai bună carte de bucate: Cravings: Recipes for All the Food You Want to Eat – Chrissy Teigen

25982685Poate că e la o sedinta foto in Zanzibar. Poate că face oamenii să râdă la televizor. Dar ce vrea Chrissy Teigen într-adevăr să facă este să ne facă să vorbim despre cină. Sau micul dejun. Masa de prânz primește de asemenea multă dragoste. De ani de zile, ea a adunat, gătit, și a pus pe Instagram retetele ei preferate: de la micul dejun valabil toată ziua la celebru pui prajit al lui John cu unt de miere picant la clasicele rețete Thai ale  mamei ei.

 

Cel mai bun roman grafic: Adulthood Is a Myth – Sarah Andersen 

25855506Aceste benzi desenate documentează irosirea unor week-end frumoase pe internet, agonia insuportabilă de a ține de mâină pe stradă un tip superb, despre visatul toată ziua la acasă și la pijamale, și întrebându-te când, exact, incepe acest lucru: maturitate. Cu alte cuvinte, ororile și stările ciudate ale unei tinere vieți moderne.

 

 

Cel mai bun volum de poezie: The Princess Saves Herself in this One. – Amanda Lovelace

30075802O colecție de poezie împărțită în patru părți diferite: prințesa, copila, regina, și tu. Prințesa, copila, și regina împreunează viața autorului în trei etape, în timp ce tu ești doar o notă adresată cititorului și întreagii omeniri. Analizează viață și toată iubirea, pierderea, durerea, vindecarea și inspirația.

 

 

 

Cel mai bun autor de debut Goodreads: Rebel of the Sands – Alwyn Hamilton

25776221Muritorii conduc deșertul Miraji, dar fiarele mitice încă cutreieră zonele sălbatice și îndepărtate, și circulă zvonul că undeva, djinn încă practică magia. Pentru om, este un loc neiertator, mai ales dacă ești sărac, orfan, sau de sex feminin. Amani Al’Hiza este toate trei. Ea este un pistolar înzestrat cu o țintă perfectă, dar ea nu poate găsi o cale de ieșire din Dustwalk, orașul în care ea este destinată să ajungă fie căsătorită fie moartă.

 

 

Cel mai bun roman Young Adult: Salt to the Sea – Ruta Sepetys

25614492Iarna, 1945. Patru adolescenți. Patru secrete. Fiecare născut dintr-o altă patrie; fiecare dintre ei vânat și bântuit, de tragedie, minciuni … și război. În timp ce mii de refugiați disperați fug spre coasta, în mijlocul unui avans sovietic, patru vieți se intersectează, se luptă pentru trecerea la bordul Wilhelm Gustloff, o navă care promite siguranță și libertate. Cu toate acestea, nu toate promisiunile pot fi păstrate.

 

 

Cel mai bun roman Young Adult Fantasy/ Science Fiction: A court of Mist and Fury – Sarah J. Maas 

17927395În cea de-a doua carte din seria A court of Thornes and Roses, Feyre a supraviețuit înveșunării Amaranthei de a reveni la Curte, dar pentru un cost mare. Deși ea are acum puterile High Fae, inima ei rămâne umană, și nu se poate uita faptele teribile pentru a salva oamenii Tamlin-lui. De asemenea, nu a uitat de afacere ei cu Rhysand, Înaltul Lord al Curții de noapte. Așa cum Feyre navighează pânza întunecată a politicii, a pasiunii și a puterii orbitoare, un rău mai mare se țese și ea ar putea fi cheia pentru oprirea acestuia. Dar, numai dacă ea poate valorifica darurile ei chinuitoare, vindeca sufletul sfâșiat și decide modul în care ea dorește să modeleze viitorul ei și viitorul unei lumi dezbinate.

 

Cea mai bună carte pentru copii: The Hidden Oracle – Rick Riordan

26252859Dupa ce tatăl său Zeus a fost enervant la culme, zeul Apollo este aruncat din Olimp. Slab și dezorientat, el ajunge în New York City ca un adolescent obișnuit. Acum, fără puterile sale, zeitatea în vârstă de patru mii de ani trebuie să învețe să supraviețuiască în lumea modernă, până când poate găsi cumva o modalitate de a recâștiga favoarea lui Zeus.

 

 

Cea mai buna carte cu ilustrații: The Thank you Book – Mo Willems

27247476Gerald este atent. Piggie nu este. Piggie nu se poate abține să nu zâmbească. Gerald poate. Gerald se teme, astfel încât Piggie nu trebuie să se teamă. Gerald și Piggie sunt cei mai buni prieteni. În această carte Piggie vrea să le mulțumesc tuturor. Dar, Gerald este îngrijorat Piggie va uita pe cineva. . . cineva important.

 

One thought on “Premiile Goodreads 2016”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.