Luna Decembrie poate deveni un adevarat stres când vine vorba de cadouri. Cadourile trebuie să fie cât mai speciale, cât mai personalizate dar uneori rămânem în pană de idei. Te-ai gândi că pentru un iubitor de cărți este foarte simplu să cumperi un cadou dar odată ajuns în librărie te lovești de întrebările „Oare are deja cartea asta?”, „Oare a citit-o deja?”, „Dacă nu e pe gustul lui/ei?”.  Ca să mai ușuram un pic „munca”, eu vin în ajutorul vostru cu câteva idei de cadouri care ies un pic și din sfera cărților fizice.

 

  • funko-pop-harry-potter-albus-dumbledore-with-wand O idee simpatică ar putea fi o figurină Pop. Găsiți aici o varietate foarte mare de figurine ale unor personaje celebre de film, carte sau seriale: de la Alice in Wonderland la Game of Thrones, Braking Bad sau Star Wars…totul este acolo. Și sunt figurine care ar arata foarte bine în bibliotecă. Un Dumbledore în miniatură ar aduce multe zâmbete și ar păzi cu siguranță cărțile din bibliotecă de personajele malefice.

 

 

  • bookmarkSemne de carte. Nu subestimați niciodată importanța unui semn de carte frumos. Urăsc din suflet să văd cărți „maltratate”, cu colțuri îndoite, iar în timp am ajuns să am o pasiune pentru semnele de carte. Fie că mi le cumpăr eu din librării, din alte orașe sau chiar alte țări, fie că îmi rog prietenii să îmi aducă, pentru mine semnele de carte sunt un fel de magneți de frigider. Le colecționez și niciodată nu sunt prea puține. Cărturești are o gamă variante de semne de carte din cele mai simpatice și mai frumoase și vă asigur că o astfel de atenție ar aduce un plus cadoului.

Cât despre cărți, nu voi putea acoperi fiecare gen dar voi încerca să sugerez câte ceva pentru toate gusturile:

 

  • privighetoareaPentru cei pasionați de literatura istorică și nu numai, o variantă interesantă ar fi Privighetoarea de Kristin Hannah. Un roman captivant al cărui acțiune se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care urmărește povestea a două surori. O poveste mai sumbră însă scrisă lejer și cu numeroase referințe istorice.  Volumul în engleză are o copertă cu mult mai frumoasă așa că, dacă vă este ușor să citiți în engleză sau cel/cea pentru care cumpărați preferă așa, v-aș recomanda mai mult varianta aceasta.

 

  • file_1542342_7q1o6O altă recomandare vine pentru iubitorii de literatură clasică. Editura Penguin a reeditat o serie de autori clasici în ediții absolut minunate. Atunci când le-am văzut prima dată pe okian.ro  mi-am spus că nu m-ar deranja să le am chiar dacă titlurile s-ar repeta în biblioteca mea. Dar sunt așa frumoase… Cred ca nu sunt singura care apreciază o ediție frumos lucrata a unei cărți, mai ales când prețul este mic.

 

 

  • harry-potterPentru fanii Harry Potter, o adevărată tratație ar fi ediția ilustrată a volumului Harry Potter și Piatra Filozofală , o ediție extrem de frumoasă care are completa perfect seria celor 7 cărți. Eu o consider mai mult o carte de colecție decât un volum pe care să-l cumperi pur și simplu. Acesta este doar un exemplu dar mai exista ediții ilustrate ale Hobbitului de J. R. R. Tolkien, Cronicile din Narnia de Clive Staples Lewis, Pauline Baynes și multe altele. Variantele sunt nelimitate.

 

  • mysteryPentru cei pasionați atât de literatură cât și de arta gastronomică, un cadou cu adevărat inedit ar fi cartea Mystery Writers of America CookBook de Kate White, o carte ce conține rețete ale autorilor de cărți horror sau thrillere. Pentru cei ce au citit volumele lui Gillian Flynn sau Lee Child, se vor bucura cu siguranță de o astfel de carte.

Orice ați alege, țineți cont de gusturile celui „vizat”. Dacă are cont pe Goodreads asta vă va ajuta mult să descoperiți ce a citit deja sau ce și-ar dori să citească. Sau pur și simplu porniți o discuție despre cărți și involuntar se va da de gol. Iar un aspect foarte important, atunci când dăruiți o carte, adăugați o dedicație la început. Dau o notă personală mult mai puternică și în felul acesta, cărțile ne devin mult mai dragi.

Lista este destul de subiectivă și de aceea m-aș bucura să aud și alte propuneri de cadouri pentru noi…bookworms. Spor la cumparaturi și mai ales, la citit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.