SF-urile nu au fost niciodată punctul meu forte deși recunosc am citit multe astfel de cărți bune. Am fost reținută în a începe Illuminae de Amie Kaufman și Jay Kristoff și nici acum la final, nu știu ce să cred. Un stil total diferit față de restul cărților iar asta o face atractivă măcar doar pentru a răsfoi paginile.

Este anul 2575 și într-o zi, Ezra Mason și Katie Grant trec printr-o despărțire, deh…adolescenți, însă la scurt timp, planeta lor este invadată de o corporație. Cei doi reușesc să fugă pe o navă de război unde problemele continuă. Războiul nu este singura problemă a celor doi, deoarece acum sunt nevoiți să se ferească de o adevărată pandemie ce a suferit mutații cumplite. Tot ce poate să meargă rău într-o astfel de poveste… se întâmplă … dar de fiecare dată cu un element surpriză.

Este cea mai atipică carte citită până acum și cu siguranță se va dovedi una din cele mai complicate recenzii. Până nu deschizi volumul, nu îți poți da seama despre ce vorbesc. Cartea este o colecție de documente clasificate, email-uri, interviuri cu personajele principale, chat-uri și mesaje între diverse personaje, transcripții video și audio ale unor evenimente. Pare ciudat însă toate reușesc să pună cap la cap povestea cu o cursivitate neașteptată.

În cazul acestei cărți, nu ajungi să cunoști șirul gândurilor ci ești un spectator din afară al poveștii, însă nicio clipă nu am simțit că nu reușesc să transmită acțiunea și mai ales tensiunea din pagini. Este o lectură extrem de rapidă tocmai prin felul în care este scrisă în ciuda numărului mare de pagini, dar recunosc că uneori simțeam nevoia să ma întorc câteva pagini deoarece acțiunea se derula așa rapid încât pierdeam detalii importante.

Am apreciat cel mai mult simțul umorului ce reiese din conversațiile personajelor. Ca și în cazul cărții Marțianul de Andy Weir, umorul și sarcasmul sunt la ele acasă. Este o lectură cu „de toate”: intrigă, elemente SF, o lume necunoscută, mult mister, acțiune din plin, umor și sarcasm, totul ca să te țină cât mai legat.

Povestea se continuă prin volumul 2 Gemina dar trebuie să fiu sinceră… Illuminae m-a lăsat cumva confuză. Nu îmi dau seama dacă mi-a plăcut cu adevărat sau dacă doar am fost curioasă cum se va termina povestea. Pe Goodreads i-am alocat 4* din 5 și poate și cele 4 stele sunt mai mult pentru formatul atipic. Cert este că nu am putut să o las până nu am terminat-o dar nici nu simt nevoia să încep imediat volumul 2. Vom vedea.

Voi ați citit Illuminae? Dacă da, tare aș fi curioasă să aflu părerile voastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.