De fiecare dată când mi se cer recomandări pentru cărți, mă cuprinde o adevărată stare de anxietate. Cum aș putea alege doar una? Și din ce gen?!? Dar aproape de fiecare dată mă trezesc întrebând: Ai citit vreo carte de Philippa Gregory până acum? Am ajuns la performanța de a citi nu mai puțin de 10 cărți din cele semnate de Philippa Gregory și cu siguranță nu mă voi opri aici.

Philippa Gregory este atât scriitoare cât și istoric, dezvoltând o adevărată pasiune pentru Dinastia Tudorilor, iar cartea ei The Other Boleyn Girl a fost ecranizată atât ca film cât și ca serial de televiziune marca BBC. Regina albă a fost declarată bestseller iar A Respectable Trade a dus la nominalizarea ei la premiile BAFTA pentru cel mai bun scenariu.

Am descoperit prima dată cărțile ei undeva în 2012, când nu cred că se găseau traduse și în România. Am început seria The Cousin’s War prin Regina Albă și Regina Roșie, poveștile în paralel a două regine puternice ce se luptă pentru același tron. 90% din cărțile Philippei Gregory sunt scrise din perspective feminine. Nu vreau să dau dovadă de un feminism suprem spunând asta dar, de-a lungul timpului, influențele feminine au marcat și schimbat cursul istoriei de nenumărate ori. Reginele foarte rar erau doar „purtătoare” de moștenitori ci și un consilier puternic al regelui.

The Cousin’s War se referă la Războiul Rozelor și aventura lui Eduard al III-lea, care își alege o regină din popor, o femeie de o frumusețe impresionantă ce în același timp moștenise puteri magice, fiind descendentă a unei entități de legendă iar istoria se continuă în fiecare carte ajungând inclusiv la Elisabeth I.

Mi-am făcut griji inițial că aceste cărți se îndepărtează prea mult de istorie, fiind într-adevăr mult mai dramatizate și romanțate decât o carte obișnuită de istorie. Însă am descoperit cu surprindere că Philippa Gregory are un obicei foarte frumos de a face un reseach amanunțit în istorie pentru ca linia evenimentelor să fie respectată. Uneori ajungeam să simpatizez un anumit personaj feminin dar în momentul în care citeam despre rivala ei să nu mai știu de ce parte a baricadei să fiu.

Nu e ușor și nici la îndemâna tuturor să reușești să dai viață unei serii de personaje cu personalități multiple dar în același timp total diferite. Fiecare carte pare scrisă altfel, de alt cineva chiar dacă stilul ei reușește să răzbată ca o semnătură a ei. Începi și simți care sunt slăbiciunile reginei sau momentele în care stie că nu poate pierde.

Recomand cu căldură orice carte din seria ei. Le veți savura cu plăcere mai ales pe cele din perioada lui Henric al VIII-lea și cele 6 soții ale sale. Dar chiar cred că merită să le luați de la început: Regina Albă, Regina Roșie, Doamna Apelor (ce întoarce puțin povestea fiind vorba de mama reginei albe dar asta este ordinea lor) etc. Pentru o cronologie mult mai exactă a poveștilor exista site-ul Philippei Gregory, un site chiar simpatic și de mare ajutor.

PS: Datorită ei am ajuns să dezvolt o adevărată pasiune pentru istoria Angliei și toate intrigile și legendele lor. E un mod chiar frumos de a citi istorie.

One thought on “Cum m-am îndrăgostit de Philippa Gregory”

 1. Doamna apelor
  Regina alba
  Regina roșie
  Fiica eminentei cenușii
  Printesa albă
  Printesa statornica
  Blestemul regelui
  Trei surori, trei regine
  Surorile Boleyn
  Moștenirea Boleyn
  Îmblânzirea reginei
  Ultimul dintre Tudor.. Aceasta este ordinea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.