Luna trecută am dat startul unei noi serii prin care să ofer o avanpremieră a articolelor ce ar putea urma și cum nu putem să ignorăm chiar prima lună a anului, iată ce voi citi în Ianuarie.

Nu voi reuși întotdeauna să duc la capăt lista sau poate va suferi modificări în funcție de starea din acea lună (pur și simplu se poate întâmpla să mă atragă altceva). Din luna Decembrie, majoritatea cărților propuse au beneficiat deja de cronici ( Trei într-o barcă, The other queen prin articolul dedicat Phillippei Gregory și Illuminae). Nu am reușit însă să ma ating de Invenția lui Hugo Cabret de Brian Selznick  din cauza unei minunate bronșite/ amigdalite ce a facut orice fel de tentativă de concentrare, un eșesc.

În Ianuarie începem în forță, două din cărțile propuse deja au fost citite în weekend (am fost harnică și am avut un spor nesperat):

  1.  Căminul copiilor deosebiți. Primul volum din seria Miss Peregrine de Ransom
    Riggs.   

Un roman cu adevărat special. M-a atras în mod special din punct de vedere estetic. Este o carte în care arta fotografică se îmbină atât de frumos cu lumea fantastică pe care o prezintă încât e greu sa te plictisească. Am apreciat extrem de mult și modul în care fiecare capitol avea o pagină specială de delimitare și cât de îngrijit a fost creată. Dar trecând peste partea estetică (recunosc, țin foarte mult ca o carte să și arate bine nu doar să fie scrisă bine) Miss Peregrine este directoarea unui orfelinat de copii cu abilități speciale ce au fost izolați de restul lumii. Existența lor secretă este amenințată de o serie de creaturi și suflete pierdute iar Jacob are menirea de a-i ajuta. Va voi povesti mai multe cât de curând.

 

2. Tot ea… Becoming Meryl Streep de Michael Schulman. 

Un alt exemplu de carte pe care nu am putut să o las până nu am terminat-o în totalitate. Biografia unei mari actrițe ce a făcut istorie prin rolurile ei geniale. De multe ori evit biografiile neplăcându-mi stilul lor însă aceasta se situează lejer lângă biografia lui Andre Agassi pe care v-o recomand cu drag. Voi vorbi mai pe larg despre modul în care a fost gândită cartea și despre punctele pe care s-a axat, deoarece nu o consider o biografie tipică în care este descrisă viața unei personalități, ci o carte despre formarea ei ca artist și om și evoluția teatrului în acelați timp.

3. Poezii pentru văduve de Marcica Belearta. 

Vă povesteam acum câteva săptămâni de colaborarea mea cu editura Herg Benet și faptul că mi-au trimis o serie de cărți pentru a le citi și împărtăși mai departe cu voi. Din fericire nu sunt străină de poezia contemporană și cu atât mai mult de poezia din care nu lipsește umorul. M-a atras încă de la început titlul și coperta cărții și sunt convinsă că umorul negru este pe măsură. Vor urma mai multe propuneri din lumea poeziei prin a vă introduce un pic mai mult în acest gen, un gen literar de care mulți cititori se feresc deși nu știu ce pierd.

4. Pădurea norvegiană de Hakuri Murakami.

Un roman despre care am auzit ani la rândul de la oamenii din jurul meu dar care încă nu îmi picase în mână până în acest moment. Goodreads oferă sinteza cărții: Romanul Pădurea norvegiană, care-și împrumută titlul de la un hit al formației Beatles, Norwegian Wood, are ca fond atmosfera social-politică agitată a anilor ’60. Narațiunea opune acestui laitmotiv dur momente de o intimitate emoțională răscolitoare.Povestea lui Toru Watanabe urmăreste firul implicațiilor psihologice născute din dragostea imposibilă pentru iubita prietenului mort. Totul se petrece pe fundalul unor episoade marcate la tot pasul de scene erotice în camere sordide de cămin studențesc, de afișe și de discuri cu Jim Morrison, Miles Davis sau Bach, de lecturi din clasicii literaturii universale. Dacă deja l-ați citit atunci cât de curând vă aștept la o discuție despre ea.

5. Moștenirea Babei Stoltz de Alina Pavelescu.

Un alt titlu adus de editura Herg Benet cu o poveste interesantă. În mijlocul Bărăganului, viața are propriile reguli, căpătate de întreaga suflare a satului prin ani și ani de obiceiuri, mai mult sau mai puțin potrivite unui trai liniștit, așezat pe făgașul istoriei și al credinței. Însă când secretara primăriei se îndrăgostește, lucrurile nu pot rămâne la fel, desigur. Pornită pe un drum al schimbării, ea întâlnește pe bătrâna Stoltz, deținătoarea unui număr impresionant de acareturi ancestrale, ca orice babă la casa ei, dar și de miraculoase soluții pentru o întrebare fundamentală: ce rost poartă sufletul omului? Vom vedea și încotro ne duce povestea până la final.

6. Invenția lui Hugo Cabret – Brian Selznick.

Voi reporta carte ce trebuia finalizată în Decembrie poate sub forma de audiobook. Aș încerca să transform asta într-o tradiție, inventia-lui-hugo-cabret_1_fullsizeca în fiecare luna să finalizez un audiobook. Așa aș putea optimiza perfect drumul spre  muncă. O poveste mai mult adresată copiilor (dar vine Crăciunul așa că nu strică să redevenim puțin copii) despre un orfan ceasornicar ce de nevoie devine și hoț . Hugo se va întâlni cu o fată care iubește cărține și cu un bătrân ce deține un magazin cu jucării iar viața lui se va schimba complet.

O lună Ianuarie ambițioasă însă deja am reușit să izbândesc 2 carți din 5. Poate chiar voi reuși să mai și adaug. Încep anul în forță și poate în felul astă voi dovedi și challenge-ul Goodreads 2017.

 

One thought on “Ce voi citi în luna Ianuarie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.