Continuăm seria recenziilor cu o ficțiune istorică din Franța, perioada celui de-al doilea război mondial: Privighetoarea de Kirstin Hannah sau The Nightingale așa cum o puteți găsi în varianta originală, este un roman emoționant dar în același timp plin de detalii istorice.

Romanul urmărește povestea a două surori ce trăiesc in Franța în perioada ocupației naziste. Sora cea mică se alătură rezistenței franceze pe când cealaltă decide să rămână în propriul cămin, într-un orășel mic din apropierea Parisului. Ne confruntăm astfel cu două perspective total diferite ale viziunilor legate de război: o tânără neînfricată sau poate chiar inconșientă în ceea ce privește pericolele războiului și o tânără mamă ce refuză să creadă că oamenii pot fi cruzi și neînduplecați.

Pentru a adăuga caracterelor total diferite ale celor 2 surori, Vianne si Isabel nu au cea mai buna relație, mama lor murind tânără și lăsându-le cu un tata coplesit de situație  care își găsește alinarea în alcool. Prin perspectiva unei familii destrămate, viața celor 2 fete se desparte pe drumuri diferite, urmând ca tocmai războiul să le aducă împreună.

O altă latură a cărții, deși ocupă doar câteva pagini, este redată de o femeie în vârsta din Statele Unite, al cărei nume nu îl afli prea curând, iar de-a lungul poveștii realizezi că este vorba de una din surori însă nu știi care din ele până ajungi la finalul cărții și implicit aflii care din cele două surori supraviețuiește.

Am apreciat modul în care dinamica dintre cele două surori evoluează și cum se dezvoltă ca personaje cu fiecare capitol din viață prin care ele trebuie să treacă. Cele două sunt prezentate la început ca fiind stereotipuri: tânăra adolescentă rebelă care nu suportă autoritatea dar în timp începe să nu mai fie definită doar de îndărătnicia ei sau de frumusețea fizică evidențiată uneori excesiv de mult și casnica obișnuită ca bărbatul din casă să se ocupe de tot ce înseamnă luarea deciziilor.

Am apreciat în aceeasi măsură faptul că povestea de dragoste ce apare firav în firul narativ nu devine atracția centrală a poveștii ci continuă să se axeze pe povestea dintre cele 2 femei. Există și o serie de puncte minus ale cărții, mai exact în unele momente personajele sunt un pic prea mult duse în sfera de stereotip, tânăra ce știe constant că orice bărbat o dorește, casnica ce nu în anumite momente se dovedește a fi o femeie puternică, dar de multe ori are momente de slabiciune absurdă.

Dar este o carte care te va frapa prin prisma atrocităților comise de naziști și ce iad pe pământ a însemnat războiul în acea perioadă, ce monștrii a putut să nască. O recomand cu drag mai ales dacă sunteți genul de cititori ce îmbină utilul cu plăcutul, mai învășând astfel frânturi de istorie.

Lectură plăcută vă doresc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.