Întotdeauna am fost fascinată de secolele trecute, în care oamenii nu comunicau prin mesaje pe telefon, e-mail-uri sau alte căi moderne. Scrisorile de dragoste deveneau ușor adevărate opere de artă, niște declarații care nu aveau cum să nu impresioneze sau să nu fie păstrate cu sfințenie într-o cutie pentru a le reciti din când în când.

David H. Lowenherz a adunat nu mai puțin de 50 de scrisori de dragoste ale unor personalități ce au marcat istoria în volumul 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile. De la scriitori ce își exersează talentul pe muzele lor scriindu-le de dor, dezamăgire sau iubire neîmpărtășită, până la personalități istorice precum Napoleon Bonaparte, Benjamin Franklin, Mozart.

Am apreciat în special modul în care a fost făcută această carte. Nu este doar o culegere de scrisori, ci și o scurtă enciclopedie. La începutul fiecărei scrisori îți sunt împărtășite informații legate de viața autorului, de la realizări la detalii personale. Mai mult, David H. Lowenherz a segmentat volumul în categorii de scrisori în funcție de intensitatea lor: dragoste tandră, nebun după tine, proză pasională, despărțiri dureroase, foc și gheată și chiar dragoste interzisă.

Pentru ca nu pot reda în totalitate scrisori din această carte, voi include fragmente care mi-au atras atenția în mod special. Mi-a plăcut tare mult să văd că Mozart era un om jucăuș și extrem de tandru cu soția sa Constanze:

Iubita mea soțioară, ce bine ar fi să primesc o scrisoare de la tine! Cred că ai izbucni adesea în râs dacă ți-aș spune toate lucrurile pe care le fac eu cu portretul tău atât de drag. De pildă, atunci când îl scot din caseta lui, îi zic: „Bună ziua, Stanzerl! – Ziua bună, ștrengăriță mică, pisi-pisi, năsuc cârn, micuță bagatelle […] Noapte bună șoricuța mea, somn ușor!„ […]

Rămas bun unica mea iubire! […] Cu bine și iubește-mă mereu așa cum te iubesc și eu pe tine.

Napoleon Bonaparte a iubit-o extrem de mult pe prima soție, Josephine, spunându-i adesea:

„Aici lucrurile merg bine, dar am sufletul nespus de greu. Ești suferindă și departe de mine”

deși aceasta îl înșela frecvent și îi motiva că de fapt nu se simte bine și este nefericită.

O altă scrisoare care m-a impresionat extrem de mult a fost cea a lui James Thurber (umorist și caricatursit american) către Eva Prout, o actriță din perioada filmului mut.

Acesta reușește să zugrăvească un portret al femeii în care o descrie ca pe o ființă cu puteri nebănuite, ce a reușit cu un simplu sărut sau surâs să stârnească adevărate războaie.

Am atașat o poză a paginii pentru că această scrisoare merită citită integral și nu fragmentat.

Așadar, în acest volum se găsesc din cele mai variate scrisori de dragoste, inclusiv cele care nu sunt adresate direct persoanei iubite, ci în care autorul îi povestește unui confident de dragostea pe care o resimte pentru cineva.

Mi-ar plăcea să am ocazia să scriu și să trimit scrisori. Nu doar din categoria celor de dragoste cât și din cele adresate oamenilor dragi. Scrisul îți provoacă creativitatea, te face să fii mai direct, mai îndrăzneț și nu în ultimul rând, mai sincer. Scrisul unei scrisori îți dă răgazul de a alege cuvintele pe care le vei folosi, de a fi mai cumpătat, la adăpostul distanței și a faptului că nu poți vedea imediat reacția celuilalt, ci doar poți să aștepți cu sufletul la gură până ce răspunsul va veni. Scrisul rezolvă conflicte, împacă inimi și orgolii, explică mai clar ce poate cuvintele rostite nu ar reuși.

One thought on “Cele mai frumoase scrisori de dragoste”

  1. Am devenit nostalgica citind aceste randuri…….fac parte din generatia care scria scrisori…,scrisori catre persoane dregi si ..chiar scrisori de dragoste…Ce emotii….ce trairi..nici ni stiti ce pierdeti voi,dragilor ,cei tineri ( hai, nu generalizez..dar asa e…poate tehnologia e de vina si va priveaza de aceste traiti…) Ei, nu ma luati in seama… Va doresc o toamna plina de tandrete ,de melancolie,de plimbari lungi pe aleile unor parcuri….Pa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.