Editura RAO este foarte activă în 2017, cu numeroase apariții editoriale propuse cititorilor din România. De aceea, m-am gândit să vă supun atenției câteva din titlurile pe care aceștia le-au lansat în acest an sau pe care le pregătesc.

Din categoria RAO Clasic mă voi mulțumi să vă menționez titlurile cărților și autorii, considerând că acestea nu au nevoie de prea mari introduceri.


Andre Gide Fructele pamantului RAODoamna Dalloway
este un roman de excepţie al Virginiei Woolf, care analizează universul feminin cu deosebită grijă la detalii. A fost inclus de revista Time în topul celormai bune 100 de romane de limbă engleză scrise după 1923. André Gide este laureat al premiului Nobel pentru literatură (1947), iar volumul Fructele pământului este opera fără de care cunoașterea autorului este incompletă (laparade.fr)

La Ficțiune Adulți mi-au atras atenția:

  • Supraviețuitorii, roman semnat de Georgia Hunter, scriitoare provenită dintr-o familie ce a supraviețuit Holocaustului, cartea fiind o încercare a sa de a descoperi istoria zbuciumată a familiei sale;
  • Mercenarul întunericului, un thriller polițist cu elemente de spionaj, a cărui acțiune se petrece după cutremurul din 4 martie 1977, când Dușan Panait, elev în an terminal al Școlii Militare de Ofițeri de la Băneasa, primește misiunea de a păzi ruinele blocului Scala și de a supraveghea misiunea de recuperare a documentelor și valorilor găsite sub dărâmături, cu transformarea ulterioară a personajului în asasin plătit;Kruso RAO Lutz Seiler
  • Kruso, cu care Lutz Seiler, unul din cei mai importanți poeți contemporani, debutează și ca romancier și care îi aduce Deutscher Buchpreis în 2014; Kruso este liderul muncitorilor sezonieri de pe insula Hiddensee și cel care îi ajută pe fugarii dornici să ajungă în vest;
  • Eleanor Oliphant se simte excelent, dedicat în special publicului feminine, pasionat de romane psihologice, romanul de debut al scriitoarei britanice Gail Honeyman.

Subiectul „istorie națională” a fost puternic deformat de sistemul comunist, de aceea mi se pare extrem de importantă cartea Dinastia Carol, semnată de Stelian Tănase și Elena Vijulie și ce urmează să apară la începutul lui mai în categoria Non-ficțiune adulți (Istorie). Volumul descrie câteva aspecte ale dinastiei regale din ţara noastră, prin cei trei regi care au făurit România modernă: Carol I, Ferdinand şi Mihai I, precum şi contribuţia Reginei Maria sau derapajele politice ale lui Carol al II-lea.

Robert K. Wittman (fost agent FBI) și David Kinney (journalist premiat cu Pulitzer) semnează Jurnalul diavolului, povestea jurnalului secret al lui Alfred Rosenberg, ideologul regimului nazist din Germania. Documentul a dispărut la sfârșitul procesului de la Nurnberg (unde a funcționat ca probă), reapărând în 2001 pe piața neagră de artefacte.

Rămânând în zona celui de-al doilea Război Mondial, voi mai menționa și:

  • Ben Macintyre – Double Cross: Adevărata poveste a spionilor zilei “Z”, adaptat și de BBC pentru un documentar despre etapa premergătoare debarcării aliate în Normandia;
  • Stephen Harding – Ultima bătălie, dedicat bătăliei pentru castelul Itter (Austria), o închisoare VIP în perioada războiului, singura bătălie în care soldați americani și germani au luptat de aceeași parte a baricadei (sursa).

Dacă vă pasionează seriile de ficțiune gen Hunger games sau Divergent, unde justiția este decisă de rating și public, sunt șanse să fiți atrași de Celula 7, semnat Kerry Drewery, sau de Bijuteria lui Amy Ewing.

Lista noilor apariții al editurii RAO pentru primăvara și vara lui 2017 este mult mai lungă, toate detaliile sunt disponibile pe site-ul editurii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.