În 2015 apărea traducerea cărții Miniaturista de Jessie Burton, adusă de editura RAO, în aceeași perioadă în care cartea ajungea să fie menționată de toți blogerii din străinătate. Tema cărții fascinase în așa mare măsură încât tot feed-ul de pe Goodreads nu arăta decât review-uri din cele mai variate.

Cartea o are ca protagonistă pe Nella, o tânără din zona de provincie a Olandei în secolul 17, care, deși provine dintr-o familie cu un nume cu rezonanță, ajunge într-o situație financiară precară. Singura soluție de a ieși din sărăcie este o căsătorie aranjată de către familie cu un comerciant de 39 ani, unul din cei mai influenți oameni ai Amsterdamului.

Deși sosește în Amsterdam cu emoțiile unui nou început, Nella nu primește întâmpinarea la care se aștepta. Soțul nu pare interesat de existența ei și este arareori prezent, sora acestuia, Marin, nu ezită niciun moment să își exercite autoritatea asupra gospodăriei, intimidând-o pe Nella, tratând-o ca pe un copil, deși căsătoria trebuia să îi aducă statutul de stăpână a casei.

Nella se simte și mai ridiculizată în momentul în care primește cadoul de nuntă de la Johannis, soțul ei: un dulap ce reprezenta o casă în miniatură și avea să înfățișeze replica locuinței lor. Nella primește casa goală, alături de o sumă impresionantă de bani ce i-ar permite să achiziționeze fiecare piesă pentru a completa căsuța.

Nella primește de asemenea o listă cu breslele din Amsterdam unde apare numele unui miniaturist. Trimite lista pentru o primă comandă, dar primește mult mai mult decât ce a cerut. Începe să primească obiecte și figurine ce înfățisează elemente știute doar de cei din familie și nu de cineva din exterior. Evident, de aici viața Nellei se complică mai mult decât și-ar fi închipuit ea vreodată. De unde putea să știe acest miniaturist secretele intime ale acestei familii?

Cartea se împarte între dorința Nellei de a înțelege cât mai multe despre familia în care a ajuns, de a se integra în societate ca soția unui mare negustor din Amsterdam și prejudecățile secolului 17 într-o țară cu datini și obiceiuri extrem de stricte și o lege pe măsură. Religia dictează tot ce ține de „bunul mers” al țării, ducând la prejudecăți legate de sex, rasă, poziție socială, totul. Atmosfera din Amsterdamul acelor vremuri pare de-a dreptul sufocantă.

Vă veți lovi de scene extrem de șocante, de momente foarte emoționante, cartea nefiind o lectură ușoară. Trebuie citită cu o minte deschisă, căci toate personajele se dovedesc a fi altfel decât au părut la început. În ciuda unei perioade întunecate din toate privințele, personajele principale dovedesc o mentalitate extrem de modernă, chiar dacă uneori pare prea greu de crezut.

Când veți începe cartea, cu siguranță primul capitol vă va debusola total. Încercați să vă reamintiți în momentul în care finalizați cartea să reluați primul capitol. Va aduce o serie de detalii în plus legate de viața Nellei după o serie de întîmplări din cele mai neașteptate.

Cu siguranță nu m-am așteptat ca Miniaturista să dezbată teme atât de complexe precum prejudecățile religioase din secolul 17, dar a devenit rapid una din cele mai bune cărți citite în 2017. Mă așteptam să citesc mai multe despre miniaturi și miniaturiști, dar nu m-a dezamăgit.

Sper că v-am trezit interesul pentru o carte atât de interesantă și, dacă ați citit-o deja, nu ezitați să lăsați un comentariu cu impresii, fără spoilere pentru cei care nu au apucat încă :D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.