Recunosc, nu sunt un fan al audiobook-urilor. Uneori mi se pare varianta leneșă a cititului dar sunt cazuri în care audiobook-ul are un farmec aparte, pe care cartea în sine nu îl are. Farmecul acela l-am întâlnit momentan numai în cazul cărților citite de autori și mai ales dacă se încadrează în categoria autobiografiilor.

Am descoperit demult umorul celor din emisiunea Saturday Night Live, o emisiune de divertisment din Statele Unite ce se difuzează încă din anii 70 și care a adus în atenția publicului, numeroși actori de comedie incredibil de talentați. Între ei se numără Amy Poehler, o actiță pe care cu siguranță ați mai văzut-o în foarte multe filme precum Sisters, Napoleon Dynamite sau chiar Mean Girls. Aceasta a publicat în anul 2014 cartea Yes Please, o autobiografie a drumului spre succes în ceea ce înseamnă televiziune, teatru, film, divertisment. Este o carte care te va face să râzi cu poftă mai ales prin felul în care pățaniile ei sunt povestite, de la carieră la viața de familie.

Colega ei de platou în emisiunea Saturday Night Live și cea care i-a fost alături în numeroase producții cinematografice, Tina Fey publică 3 ani mai devreme, în 2011, Bossypants. O carte ce va vorbi pe un ton umoristic de lupta între sexe, de a demonstra că și femeile au umor și pot face o carieră din asta. O temă cumva umbrită în ultima perioadă de poveștile cutremurătoare ale actrițelor de la Hollywood. Cel mai mult am apreciat momentul în care a povestit întreaga tevatură cu Sarah Palin și candidatura acesteia care a starnit numeroase controverse dar și s-a dovedit un prilej bun pentru scenete din SNL. Merită să le ascultați poveștile amândurora și cu siguranță  vă veți distra.

Ca să ne întoarcem într-o zona mai serioasă vă voi propune Fully Functional Human (Almost) de Melanie Murphy. Melanie este youtuber de mulți ani și obișnuiește să vorbească foarte mult despre provocările cu care se confruntă un tânăr adult, despre traume din trecut și nenumărate provocări. O urmăresc demult iar cartea ei nu m-a dezamăgit. Povestește despre lupta ei cu anorexie apoi bulimie și relația dificilă pe care o are cu mâncarea, lupta spre a se iubi pe sine și a se accepta așa cum este și a înceta de a se mai plia pe felul în care alții te percep.

Vorbește de asemnea cu greu despre un eveniment din adolescentă în care o agresiune sexuală și-a pus puternic amprenta, afectându-i încrederea în oameni. Presară pe alocuri glume și autoironie dar este o carte impresionantă. Pare altfel să auzi totul de la o tânără de 28 ani trecută prin asta și nu de la un specalist ce îți vorbește din principii teoretice.

Cam acesta este genul de audiobook spre care înclin dar aș aprecia extrem de mult sugestii și recomandări ale altor cărți transpuse în audiobook, unde experiența audio ar fi mai presus decât cititul cărții în sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.