Anul trecut anunțam pe site premiile Goodreads pentru 2016, cărți ce au fost votate timp de cateva săptămâni pe platforma Goodreads, una din cele mai bune surse pentru a descoperi noi cărți, pentru a vedea părerile celorlalți care le-au citit și pentru a intra într-o comunitate de pasionați de lectură. Foarte rar cumpăr o nouă carte despre care nu am auzit nimic, fără să o verific în prealabil pe site și să îmi dau seama dacă chiar este o carte pe gustul meu. Și rar dau greș.

Așadar, anul acesta Goodreads ne propune următoarele cărți:

Cea mai bună ficțiune: Little Fires Everywhere – Celeste Ng

Celeste Ng a venit pentru prima oară în atenția cititorilor cu Everything I Never Say You, o nominalizare la premiul Goodreads Choice pentru cel mai bun roman de debut. În 2017, cel de al doilea, Little Fires Everywhere, ia acasă premiul pentru ficțiune, bătând cu brio Beartown-ul lui Fredrik Backman. Situat în orașul natal al lui Ng, Shaker Heights, Ohio, în anii 1990, acest roman explorează legăturile familiale, relațiile rasiale și ceea ce, în cele din urmă, datorăm celor pe care îi iubim.

Cel mai bun thriller: Into the water – Paul Hawkins 

La doi ani după ce a câștigat premiul “Cel mai bun Mystery & Thriller” pentru debutul ei cu  The Girl on the Train, Paula Hawkins primește același premiu pentru al doilea roman, Into the Water.

În ultimele zile dinaintea morții sale, Nel a sunat-o pe sora ei. Jules nu a răspuns apelului, ignorând pledoaria ei pentru ajutor. Acum Nel este moartă. Jules a fost târâtă înapoi la locul în care spera că a scăpat pentru totdeauna, să aibă grijă de adolescenta pe care sora ei o lăsase în urmă. De aici tot zbuciumul ei legat de amintirile casei și moartea surorii sale.

Cea mai bune ficțiune istorică: Before we were yours Lisa Wingate

Aceasta este o poveste captivantă despre familie, nedreptate și puterea de răscumpărare. Lisa Wingate se inspiră cu măiestrie din scandalul din viața reală a unei agenții de adopție din orașul Memphis care a furat și a vândut copii familiilor bogate. Cu 30 de romane până în prezent, ultimul a devenit New York Times bestseller și cel mai bine vandut conform USA Today fiind și prima victorie pentru Wingate în cadrul Premiilor Goodreads Choice. Bazându-se pe unul dintre cele mai notorii scandaluri ale Americii – în care Georgia Tann, directoare a unei organizații de adopție din Memphis, a răpit și a vândut copii săraci familiilor bogate din toată țara.

Cel mai bun roman Fantasy –  Fantastic beasts and where to find them – Original Screenplay –  J. K. Rowling 

Anul trecut câștiga aceeași categorie cu Harry Potter and the cursed child, un scenariu scris pentru piesa de teatru ce a făcut furori în întreaga lume.

Când Magizoologul Newt Scamander sosește la New York, acesta intenționează ca șederea sa să fie doar o scurtă escală. Cu toate acestea, atunci când geamantanul său magic este rătăcit, iar unele dintre fiarele fantastice ale lui Newt scapă.  Fantastic Beasts and where to find them marchează debutul scenaristic al lui J.K. Rowling, autorul celor mai bine vândute cărți despre Harry Potter.

Cel mai bun roman de dragoste: Without Merit – Colleen Hoover 

Pentru al treilea an consecutiv, Colleen Hoover este câștigătoarea premiului Goodreads Choice pentru Best Romance. Anul acesta a pus cititorii sub vraja ei cu volumul Without Merit. Plină de vinovăție, cu o dramă de familie și o rețea tot mai mare de minciuni, eroina de neuitat a romanului riscă să-și piardă bărbatul pe care îl iubește după ce a dezvăluit un secret devastator.

Cel mai bun Science Fiction: Artemis – Andy Weir 

Cititorii îl iubesc pe Andy Weir până la lună și înapoi. După ce a câștigat Best Science Fiction la Premiile Goodreads Choice 2014 pentru debutul său palpitant, The Martian, el primește aceeași onoare pentru a doua carte. Aventură spațială, o poveste pasionantă în Artemis urmărește tânăra contrabandistă Jazz Bashara, în timp ce intră în mijlocul conspirației în primul și singurul oraș de pe Lună.

Cel mai bun Horror: Sleeping beauties – Stephen King  și Owen King

De-a lungul anilor, Stephen King și-a câștigat partea din Goodreads Choice Awards, dar aceasta este prima victorie pentru fiul său Owen. Duo-ul tatăl și fiul a câștigat concursul cu primul lor roman de coautor, Sleeping Beauties, o poveste interesanta despre ceea ce se întâmplă atunci când toate femeile din lume dorm și ajung într-un fel de comă ciudată.

Cea mai bună carte umoristică:  Talking as fast as I can: From Gilmore Girls to Gilmore Girls and everything in between – Lauren Graham 

Talking as fast as I can: From Gilmore Girls to Gilmore Girls and everything in between de către actrița Lauren Graham este o colecție de eseuri interesante despre începuturile în Hollywood. Este, de asemenea, o scrisoare de dragoste pentru ceea ce Graham numește “rolul unei vieți”, jucându-o pe Lorelai Gilmore în premieră la Gilmore Girls într-un serial de televiziune și nouă ani mai târziu în miniseria Netflix Gilmore Girls: An Year in the Life.

Cea mai bună non-ficțiune: How to be a Bowse: A guide to conquering life – Lilly Singh 

Star Youtube și comediant, Lilly Singh, cunoscută mai bine sub numele de ||Superwoman||, are în jur de 13 milioane de subscriberi pe Youtube și 7 milioane de urmăritori pe Instagram. Cartea How to be a Bowse este povestea ei de succes în lumea internetului și nu numai, scrisă în stilul ei caracteristic, plin de umor.

 

Cea mai bună autobiografie/memorii: What Happened – Hillary Rodham Clinton

Hillary Clinton a fost nominalizată pentru un premiu Goodreads pentru memoria Hard Choices în 2014, dar câștigul din acest an vine pentru cartea What Happened. Membrii Goodreads și-au exprimat votul pentru autobiografia care povestește candidatura ei și pierderile definitive, fiind prima femeie din istoria Statelor Unite care a fost nominalizată pentru funcția de președinte de către un partid politic major.

Cea mai bună carte de istorie sau biografie: The radium girls: The dark story of America’s shinning women – Kate More

Acțiunea se desfășoară în umbra primului război mondial, romanul trasând viețile a sute de femei tinere care au suferit în mijlocul fabricilor de radiouri. Ceea ce urmează este o poveste adevărată despre o forță care inspiră uimirea în fața scandalului și a corupției groaznice. Aceasta este prima nominalizare a lui Moore la Premiile Goodreads Choice și prima sa victorie în categoria Cea mai bună istorie și biografie.

Cea mai bună carte despre știință sau tehnologie: Astrophisics for people in a hurry – Neil deGrasse Tyson

Astrofizicianul Neil deGrasse Tyson a primit numeroase distincții pe tot parcursul carierei sale. Anul acesta, Astrophysics for people in a hurry, bestseller New York Times, a fost o stea strălucitoare în Premiile Goodreads Choice, câștigând o victorie în categoria Science & Technology. Pasiunea sa pentru cosmos, combinată cu spiritul său descendent, îi ghidează cu desăvârșire pe cititorii ocazionali în marele dincolo, în cel mai scurt timp.

Cea mai bună carte de bucate: The Pioneer Woman Cooks: Come and Get It! Simple, Scrumptious Recipes for Crazy Busy Lives – Ree Dummond

De două ori câștigătorul premiului Goodreads Choice, Ree Drummond, se întoarce cu o a treia victorie cu Food & Cookbook, cu cea mai recentă carte de rețete făcută pentru cei care iubesc să-și trăiască viața cât mai sănătos, dar nu au prea mult timp să se dedice bucătăriei.

Cel mai bun roman grafic: Big Mushy Happy Lump – Sarah Andersen

Sarah Andersen a câștigat cel mai bun romantic și comic grafic pentru debutul ei din 2016, Adulthood is a myth, iar acum este și cartea câștigătoare, Big Mushy Happy Lump. Oferind conținut nou de la Sarcom Scribbles webcomic, colecția include eseuri personale ilustrate despre experiențele lui Andersen din viața reală cu anxietate, muncă și relații.

Cel mai bun volum de poezie: The sun and her flowers – Rupi Kaur

Rupi Kaur este un fenomen în rândul autorilor, reușind să publice de la vâsta de 25 de ani, și este probabil cel mai cunoscut din noua generație de poeți numită “instapoets”. Are 1,8 milioane de adepți pe Instagram, unde își împărtășește versurile. Prima ei carte, Milk and Honey, a început ca o carte publicată în mod automat, care a vândut 2,5 milioane de exemplare. Ea câștigă Premiul Goodreads Choice 2017 pentru cea mai bună poezie pentru cea de-a doua colecție, The sun and her flowers.

Cel mai bun autor de debut Goodreads: The hate U give – Angie Thomas

2017 a fost anul lui Angie Thomas. Nu numai că a câștigat două premii Goodreads Choice, dar cartea ei The Hate U Give a fost aleasă pentru un film și a petrecut aproape un an pe lista bestseller-urilor New York Times. Romanul o urmează pe Starr Carter, o femeie de 16 ani, care își găsește vocea după ce cel mai bun prieten al ei din copilărie, neînarmat, este împușcat mortal de poliție.

Cel mai bun roman Young Adult:  The hate U give – Angie Thomas

Așa cum vă povesteam, cartea The Hate U Give a impresionat atât de mult încât a reușit să acapareze 2 categorii din premiiile Goodreads

Cel mai bun roman Young Adult Fantasy/ Science Fiction: A court of wings and ruin – Sarah J Maas

Sarah J. Maas se întoarce în calitate de campion al fanteziei YA. Ea a fost nominalizată în această categorie din 2012 și nu este deloc surprinzător faptul că Maas a obținut încă o victorie pentru A Court of Wings and Ruin. Aceasta este cea de-a treia tranșă a seriei despre o tânără vânătoare încoronată într-o lume misterioasă. Cea de-a doua parte, A Court of Mist and Fury, a câștigat, de asemenea, premiile Goodreads Choice de anul trecut.

Cea mai bună carte pentru copii: The Ship of the Dead – Rick Riordan 

Un titan din categoria Middle Class & Children, Rick Riordan obține o nouă victorie pentru The Ship of the Dead. Nu este străin de reimaginările mitologice, Riordan continuă povestea unui adolescent fără adăpost și transformarea lui epică într-unul dintre războinicii aleși de Odin. Este pentru a doua oară când această serie a fost nominalizată și marchează al șaptelea premiu consecutiv pentru Goodreads Choice pentru Riordan.

Cea mai buna carte cu ilustrații: We’re all Wonders – R. J. Palacio 

Inspirata de cartea sa  Wonder, R. J. Palacio si-a propus sa scrie si sa ilustreze o carte de carte cu acelasi mesaj “alege cu drag”. În We’re All Wonders, îl urmăm pe Auggie într-o aventură extraordinară care încurajează în cele din urmă chiar și pe cei mai tineri cititori să vadă dincolo de extraordinarul său exterior și în persoana în care se află.

Sunt curioasă, care din lista de mai sus s-a atras cel mai mult atenția? Recunosc că eu îmi doresc să citesc autobiografia lui Hillary Clinton și să aflu câte ceva din dedesubturile campaniei electorale împotriva lui Donal Trump și nu în ultimul rând posvestea adopțiilor ilegale din SUA din Before we were yours. Până atunci vă urez lectură placută!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.