Bună, sunt Raluca și de câteva luni sufăr de Writer’s block (sau blocajul scriitorului). Și caut un program de reabilitare :)) … acum undeva în cor se aude Bunăăă Ralucaaa.

Am preferat întotdeauna să scriu de drag și nu din obligație pentru că simt că atunci când se pierde din pasiune, cititorul este primul care sesizează. Așa că am trecut printr-o pauză semnificativă. O perioadă de “nu am chef să scriu…deloc” m-a ținut departe de blog pentru a aduna inspirația potrivită. Cred că trecem cu toții prin perioade în care pierdem orice fel de motivație chiar și în domeniile dragi nouă. Când începi și îți impui spunând gata! acum o sa scriu, o să curgă cu articole! Te asezi in fața calculatorului și…blank. Și cumva nu are sens. Cum poate ceva ce în mod normal îți face plăcere, să dispară așa pur și simplu?

Căutam zilele trecute online câteva detalii despre writer’s block și am rămas suprinsă să descopăr că este o condiție studiată îndeaproape inclusiv de neurologi! (așa că am o scuză, o să mă prezint și cu scutire de la medic :)) ). Iată mai jos ce ne învață neobositul Wikipedia:

S-a sugerat că blocajul scriitorului este mai mult decât doar o mentalitate. În condiții de stres, creierul uman va „transfera controlul din cortexul cerebral în sistemul limbic”. Sistemul limbic este asociat cu procesele instinctuale, cum ar fi răspunsul „luptă sau fugi”, și cu un comportament bazat pe obiceiurile înrădăcinate profund. Reducerea activității cortexului cerebral împiedică procesele creative ale unei persoane, care sunt înlocuite de comportamente asociate cu sistemul limbic. Persoana nu este adesea conștientă de această schimbare, ceea ce o poate determina să creadă că are un blocaj creativ. În cartea ei The Midnight Disease: The Drive to Write, Writer’s Block, and the Creative Brain (ISBN: 9780618230655) din 2004, scriitoarea și neurologul Alice W. Flaherty a susținut că creativitatea literară este o funcție realizată de anumite zone ale creierului, iar blocajul ar putea fi rezultatul perturbării activității creierului în acele zone.

Mai am și marele dezavantaj că urasc cu pasiune cărțile motivaționale, cele scrise cu un ton de parcă îmi imaginez o majoretă țopăind pe langă mine și țipând cum că eu sunt puternică și că pot face orice! Nope, o dau la o parte și îi explic că eu sunt cumva mult prea pragmatică pentru asa ceva. Așa că trebuie frumos să îmi dau vreo 2 palme, să citesc ceva frumos (acest blocaj s-a manifestat inclusiv în cazul cititului, ceea ce este și mai grav) și să turez iar motoarele la maxim. Doar că nu e așa simplu pe cât ar părea.

Cu puțin noroc dacă și vremea ajută, în weekend pornesc la pachet cu laptopul, undeva pe o pajiste din parc, să scriu și să readuc pe blog toate ideile închise în sertar.

Nu m-ar supara nici câteva sugestii despre cum se poate depăși o perioadă atât de nefastă. Voi ce ați făcut când ați simțit că nici măcar să citiți nu mai aveți chef? (și fiți sinceri…chiar și cei mai avizi cititori trec prin astfel de momente).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.