În ultimii ani am început să colecționez câte o carte din fiecare țară vizitată pentru că mi-am dat seama că simbolizează un suvenir mai drag decât multe alte obiecte „turistice”. Plăcerea de a decoperi librării sau anticariate din alte țări, de a vedea ediții diferite de cele ce se găsesc în România, transformă o simplă carte într-un obiect cu multe amintiri. Cred că de aceea biblioteca mea să îmi este atât de dragă… fiecare carte are o altă poveste, nu doar cea din pagini.

Așa s-a întâmplat și cu vizita în Londra, când nu puteam pleca fără câteva cărți ale celebrei edituri Penguin. Și cum dragostea mea pentru ficțiune istorică începuse să prindă contur, nu este de mirare că am gravitat rapid spre The New Mrs Clifton de Elizabeth Buchan.

Există multe romane istorice a căror acțiune este concentrată în jurul războiului și groaza pe care acesta a provocat-o și se pare că de fiecare dată reușesc să mai găsesc o nouă poveste care să mă țină prinsă ore în șir. Un exemplu din trecut este Privighetoarea de Kristin Hannah a cărei recenzie o găsiți aici.  Un roman dur, dar și emotionant, este o poveste a distrugerilor și a daunelor care au rămas în urma războiului și mai ales a modului în care oamenii trebuie să se confrunte acum cu realitatea a ceea ce au facut pentru a supraviețui.

Când Gus Clifton sosește acasă cu noua soție, el stârnește valuri de șoc prin familia sa, iar ambele surori sunt uimite de faptul că a uitat de prietena lor, Nella, pe care Gus a cerut-o în căsătorie înaintea războiului. Dar cel mai mare șoc este că noua sa soție este de origine germană. Julia nu-i poate ierta fratelui ei faptul că a adus-o pe această femeie în casa lor, deoarece dragostea vieții ei a fost ucisă în timpul războiului, ceea ce face rana să fie cu atât mai dureroasă când Julia se străduiește să-și găsească locul în lume. Tilly, cea mai tânără soră, are o viziune mai deschisă asupra vieții și dorește să încerce să fie apropiată de noua cumnată, dar umbrele întunecate o bântuie pe măsură ce ea dorește să fie observată și să capete o importanță mai mare.

Considerată de mulți drept dușman, deși războiul se terminase, Krista va trebui să pășească cu atenție această nouă viață, indiferent cât de multe coșmaruri din trecut încearcă să o tragă înapoi. Își pierde țara, se căsătorește cu Gus ca ultimă speranță de supraviețuire, viața nu este deloc ceea ce și-ar fi dorit.

The New Mrs Clifton de Elizabeth Buchan te face să te întrebi cât de departe ai merge pentru a supraviețuiți, dacă ai putea face față ororilor văzute și trăite în timpul unui război, dacă ai putea pur și simplu să o iei de la capăt ca și cum nu s-a întâmplat nimic. Fiecare personaj are un parcurs extrem de interesant, fiecare dezvăluie laturi ascunse și implicații neașteptate.

Este o carte care mi-a plăcut extrem de mult mai ales pentru faptul că a reușit să mă surprindă, să fie imprevizibilă ceea ce pentru mine este un atuu extrem de important. O recomand cu drag și sunt sigură că dacă tindeți spre a citi genul acesta de ficțiune istorică, se va încadra numai bine.

Mi-ar plăcea să știu ce alte cărți din acest gen mi-ați recomanda? Ce să mai adaug în bibliotecă?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.