Banon este o micuță localitate din sudul Franței, ce în 2010 avea un pic peste 1000 de suflete. Faima localității este dată de un tip de brânză de capră, învelit în frunze de castan și legată cu sfoară de rafie. Pentru cei care se avântă în Provence și urcă până la Banon, surpriza vine, chiar în centrul orașului, de la librăria Le Bleuet.

Librăria a devenit faimoasă odată cu menționarea ei de către Peter Mayle (eu am descoperit-o în Provence de la A la Z), scriitorul englez care a făcut, prin cărțile sale, pentru Provence mai mult decât orice ambasador sau instituție publică. Undeva, la începutul anilor ’90, domnul Joel Gattefosse, tâmplar de profesie, a avut o idee ce la momentul respectiv a părut clar năstrușnică. Pentru că, fără îndoială, o librărie nu este chiar ce te-ai aștepta să găsești la Banon.

Și totuși, Le Bleuet este unul din obiectivele favorite ale vânătorilor de trofee fotografice pe Instagram, iar Mayle spunea că, în 2006, librăria adăpostea undeva între 50 și 60.000 de volume, pe cele mai variate subiecte, inclusiv o secțiune dedicată cărților în limba engleză, semn că turiștii sunt apreciați și bine primiți. Pentru că, nu-i așa, vacanța e un moment excelent pentru o leneveală plăcută cu o carte în mână, la umbra unui platan secular.

Cărțile lui Peter Mayle (1939 – 2018) sunt disponibile în limba română la Editura RAO. https://www.raobooks.com/autori/peter-mayle/

One thought on “Le Bleuet – o librărie neobișnuită”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.